Højsæson for lus

Aldrig før har så mange børn haft så mange lus. Antallet af børn mellem 3 og 11 år, som har haft lus er de seneste 8 år steget fra 30 til 46 %. Derfor opfordres forældre og skoler til at tage kampen op mod lusene når børnene starter i institution og skole igen sommerferien og undersøge deres børn for lus.

August er højsæson for lus. Mange forældre tror nemlig fejlagtigt, at lusene holder sommerferie sammen med børnene og får ikke undersøgt deres børn for lus i ferien. Derfor er risikoen for at smitte hinanden med lus særlig stor, når børnene samles igen efter ferien.

Kæmning er billigst og mest effektiv
Regelmæssig kæmning af håret med tættekam har vist sig at være den mest effektive måde at forebygge og bekæmpe lus på. En undersøgelse foretaget af Skadedyrslaboratoriet har nemlig vist, at de danske lus er blevet så modstandsdygtige overfor de gængse lusemidler, at de ikke dør af det. Derfor anbefaler forskere i stedet at kæmme håret med en god lusekam for at komme de små bæster til livs. En metode, som er både effektiv, billig og helt uskadelig.

Giv lusene ”kam til håret”
Finder man lus ved kæmningen, er det med at sætte ind med det samme og gribe til kammen. Det er dog ikke ligegyldigt hvilken kam man vælger. Det afgørende er, at den tættekam man anvender, kan fjerne såvel lus som æg og æggeskaller samt at tænderne ikke bøjer når håret redes igennem. Et godt bud på en effektiv tættekam, der opfylder alle 3 krav, er Nitcomb-M2 lusekam, der er udviklet af farmaceuter og er dobbeltradet og derfor dobbelt så effektiv. Den forreste række har tæt mellemrum mellem tænderne og tager de store lus. Den bageste række har ekstra tætte tænder, og fjerner de mindre lus samt æg og æggeskaller. Kammen har ståltænder, hvilket bevirker, at den ikke bøjer, når håret redes igennem. Dette betyder, at lusene ikke kan smutte mellem tænderne, men bliver fanget ved kæmningen. Desuden har ståltænderne afrundede spidser for at undgå, at tænderne griber fat i hovedbunden.

Nitcomb-M2 lusekam fås i forskellige pige- og drengefarver og koster kr. 69,95 i vejl. udsalgspris og kan købes på Apoteket.

Nitcomb-M2 lusekam er dobbeltradet og derfor dobbelt så effektiv.

NitcombM2lusekamiforskelligefarvervNitcomb-M2_Lusekam-3

Sådan kæmmer du:

1. Gør alt håret vådt med vand og fordel hårbalsam i håret. I vådt hår med balsam sidder lusene stille og kan ikke kravle derhen, hvor du lige har kæmmet.

2. Red håret grundigt igennem med en almindelig kam. Du kan ikke kæmme alle lus ud, hvis håret filtrer.

3. Brug lusekammen til at rede hele håret støt og jævnt igennem for lus. Arbejd systematisk (brug evt. hårklemmer hvis håret er tykt eller stort) og begynd hvert strøg helt inde ved hovedbunden. Træk nu kammen i et strøg igennem håret helt ud over spidsen af hårtotten. Bliv ved til du ikke fanger flere lus. Gentag kæmningen til du har været hele håret igennem og vær speciel omhyggelig bag ørerne og i nakkekanten. Husk også at være særlig omhyggelig ved skilningen. Flyt evt. skilningen under kæmningen.

4. Husk at vende lusekammen rigtig. Afrundede spidser skal vende nedad.

5. Rengør kammen for hvert strøg ved at tørre kammens tænder af i et stykke fugtigt, hvidt køkkenrulle.

6. Kig grundigt på det du har kæmmet ud. Når du ved hvad du skal kigge efter, er det nemmere at opdage lusene.

7. Skriv ned og planlæg. Kæmmede du voksne lus ud i dag, og skal derfor kæmme de næste 2 uger? Eller fandt du kun nogle små nymfer og er derfor midt i forløbet. Eller var det måske den sidste kæmning i dag. Husk at kontrollere en gang om ugen.

8. Afslut med at skylle balsam ud af håret og rengør kammen grundig.

Fakta om lus
Hovedlus kan kun overleve i hovedhår nær hovedbunden, hvor de suger blod og har det dejligt fugtigt og varmt. Mindre børn (3-11 år) har oftest lus, men ALLE mennesker, med hovedhår længere end 0,5 cm, kan få lus. Hovedlusen er ca. 3 mm lang og grålig. Den lever på hårbunden og klæber sine æg fast til hårene. Den voksne lus kan leve i ca. 3 uger, og i den periode ligger hunlusen ca. 5-8 æg om dagen. Hovedlusen smitter ved direkte kontakt og ved at vandre fra et hoved til et andet. Piger får dem oftere end drenge, fordi de tit har længere hår. Det har ingen betydning om håret er rent eller snavset. Lus der lever på mennesker, kan ikke leve på dyr.

Yderligere information:
mail@pharmavest.dk
www.pharmavest.dk